ΠΟΙΗΣΗ ΝΤΕΓΚΟΥΔΗΣ ΑΡΓΥΡΗΣ.

ΕΛΑΤΕ ΚΑΙ ΣΤΟ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ ΜΑΣ ΜΠΛΟΚ ...ΜΙΑ ΣΕΛΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΙΗΣΗ ΤΟΝ ΕΡΩΤΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ....ΣΤΗ ΔΙΕΥΘΙΝΣΗ ....http://argiris1973.blogspot.com/ .!!! ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ !! ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΜΙΚΡΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΑΠΟ ΕΜΕΝΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΩΘΕΙ ΜΙΑ ΠΝΟΗ ΠΟΙΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΙΤΑ ΜΑΣ ..ΜΕ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΓΡΑΦΤΙΚΑΝ ΑΠΟ ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΑ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ .

ΕΥΧΟΜΑΙ ΚΑΛΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΘΑ ΧΑΡΩ ΝΑ ΕΧΩ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ ...!!ΜΕ ΟΔΗΓΟ ΤΟΥΣ ΜΕΓΑΛΟΥΣ ΜΑΣ ΠΟΙΗΤΕΣ ΚΑΡΥΩΤΑΚΗ ,ΚΑΒΑΦΗ,ΚΑΒΑΔΙΑ,ΕΛΥΤΗ ,ΒΑΡΝΑΛΗ,ΒΡΕΤΤΑΚΟ ,ΣΕΦΕΡΗ,ΛΑΠΑΘΙΩΤΗ......ΚΑΙ ΑΛΩΝ ΘΕΛΩ ΝΑ ΜΟΙΡΑΣΤΩ ΜΑΖΙ ΣΑΣ !!!!! ΤΙΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΜΟΥ ΦΩΝΕΣ ΤΙΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ...ΓΙΑ ΤΑ ΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΑ ΣΠΑΜΕ ΣΕ ΜΙΑ ΕΞΗΨΩΣΗ ΔΙΧΩΣ ΙΔΙΟΤΕΛΗΣ ΣΚΟΠΟΥΣ...ΜΕ ΑΥΤΑΠΑΡΝΗΣΗ ΘΑ ΠΥΡΠΟΛΙΘΟΥΜΕ ΣΕ ΥΨΗ ΚΟΙΤΑΖΟΝΤΑΣ ΨΗΛΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ¨ΤΟ ΝΕΦΕΛΩΜΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ΄'' ΑΣ ΜΑΘΟΥΜΕ ΞΑΝΑ ΤΗΝ ΑΠΛΟΤΙΤΑ ΑΣ ΟΡΙΣΟΥΜΕ ΤΗ ΜΟΙΡΑ ΜΑΣ ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΥΠΕΡΟΠΤΙΚΟΥΣ ΦΡΑΓΜΟΥΣ ...ΑΣ ΔΩΘΕΙ ΣΤΟΝ ΕΡΩΤΑ Η ΤΙΜΗ ΠΟΥ ΤΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΑΣ ΚΑΨΟΥΜΕ ΠΙΑ.. ΤΟ ΔΑΣΟΣ ΤΗΣ ΜΟΝΑΞΙΑΣ ΩΣΤΕ Η ΗΧΩ ΤΗΣ ΦΩΝΗΣ ΜΑΣ ΝΑ ΦΕΡΕΙ ΔΑΚΡΙΑ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΞΕΧΑΣΕΙ ΤΟΝ ΠΟΝΟ ΚΑΙ ΤΗ ΘΛΙΨΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ.......!!!!ΛΑΡΙΣΑ 15 06 10 http://ntegkoydhsargyrhs.blogspot.com/ ελατε και σε αυτη τη διευθινση ενα μπλοκ δικο μας, με κειμενα αρθρα και αποψεις... ΔΕΙΤΕ ΤΟ !

Τετάρτη 28 Ιουλίου 2010

Έρνεστ Χέμινγουεϊ [Part2]

ΛΙΠΟΤΑΧΤΗΣ.

Απο τους πολέμους του κόσμου θα γινω λιποτάχτης αποχαιρετισμός στα οπλα ,απο έρωτα για μια νοσοκομα , θα εξορκίσω των μαχών την αίσθηση της στάχτης δραπέτης κρυφά , θα φιλω το ερωτογενιτο σου σώμα..

Θα εισαι η ωραία Ελενη μου ,και εγω της Τροίας φυγάς πολεμους θα αρνηθώ , και πονηρά κολπα του Οδυσσέα στου άνεμου τη Ρότα θα λεω το ονειρο σου να κυνηγάς ,φωτιές ειρήνης να δωρίζεις στους θνητούς σα τον
Προμηθέα...

Την Αριάδνη και και το κουβάρι της παντοτινά θα κλεψω με τον φονο του Μινώταυρου , πολεμους θα σταματήσω ,στην Αθήνα νικητής μετα θα επιστρέψω τα μαυρα πανιά ολόχαρης με λευκα θα χρωματίσω..

Θα ειμαι ο Ρωμαίος και εσυ μια φλογερή Ιουλιέτα στο μισος το αρχέγονο ,του παθους σχοινοβάτες στη λίμνη φόνων ,και πνιγμων μια αγαπης πέτρα σε βιβλια των γράφων, δυο θαυματουργές , φλεγόμενες βάτες..!

Θα ειμαι θαλασσωγενιτος ,ηλιοφωτος θεος σα τον Ποσειδώνα ,και εσυ νεράιδα του γιαλού ερωτική Αφροδίτη οι πολεμοι ξορκίζονται με αγαπη ως τα βαθη του αιώνα ,αγάπη ως τα βαθη της ψυχής ,σαν απο ερωτευμένο δύτη ....!!!!!
28 07 10
ΣΧΟΛΙΟ΄Διαβάζοντας το βιβλίο του Χέμινγουεϊ ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΜΌΣ ΣΤΑ ΌΠΛΑ που ήταν και η αφορμή για αυτό το ποίημα , αναρωτήθηκα για το νόημα του πόλεμου τον παραλογισμό και αμοραλισμό του.Ο ήρωας του βιβλίου οπλισμένος με τη δύναμη του έρωτα εγκαταλείπει τον πολεμο , ετσι γεννιούνται ηθικά ερωτήματα για την πατρίδα , τον πολεμο ,τα σύνορα ,την προδοσία, τον έρωτα .. Στην πραγματικότητα ολα αυτά είναι ευτελή , και μηδαμινά ,το μονο που χρειάζεται και έχει ανάγκη να μάθει ο άνθρωπος ,είναι να μάθει να αγάπα...!!!!!!!

Δευτέρα 26 Ιουλίου 2010

ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΟΝΤΑΞΗ - ''ΚΥΠΡΟΣ'' (''CYPRUS'')

Η ΣΥΣΚΟΤΙΣΗ

Άγγελοι σε πτώση ,διάβολοι σε άνοδο άραγε πως να ζήσουν τόσοι σε ενα μέλλον μακάβριο...

Ο θεος κοιτάζει κυνικά ,αναίσθητος απο ουρανούς ,να πεθαίνουν αθώα παιδια οι πόλεμοι να κυλούν ηρωικά , με αρχηγούς ελεεινούς .!!!

Οι έρωτες θα ανάβουν θα σβήνουν ,με του χρήματος την εξουσία
σε σώματα που έχασαν την πίστη, της αμαρτίες πως να ξεπλύνουν ??
11 08 05

ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ-ΦΥΛΑΚΕΣ-ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ

Πέμπτη 22 Ιουλίου 2010

ΟΙ ΦΥΛΑΚΕΣ ΣΑΣ ...(ΑΠΟΔΡΑΣΗ...)


Θα ταξιδέψω μια βραδια ,απο της φυλακής μου μακρια τ ανήλιαγα , κατασκότεινα, ηλεκτροφόρα ,μοναχικα κελια εκει και που το φως του ηλιου ακομη ωχριά ,θα δραπετευσω μια νυχτιά ,σε καποια άλλης κοσμου αγκαλια...

Θα γινω ενας απόκληρος , καταζητούμενος δραπέτης στου Γκουανταναμο τα σύρματα θα ειμαι εγω απων ,θα περπατω στα σύννεφα, σε στοχασμους θα μαι επαίτης απο τις χειροπέδες της προπαγάνδας σας θα ειμαι εκλιπών..!!

Απο της Μακρονήσου θα χαθω την πορφυρή αλμυρά ,θα πεταξω γλαρος ελευθερος ,μακρια απο την εθνική κολυμπήθρα και μες την φαντασια μου θα καίει, επανάστασης μοιρα
τους χαρτινους φιλους μου ,θε να ξαναδω , να τους φωναξω ηρθα...

Τωρα σαν άλλος ένοικος θα φυγω απο του Άουσβιτς τους αριους θανατους θα δακρύζω πετώντας ,και θα γινει το δακρυ μου πύρινη βροχη θα τυφλώσει των φασιστών την οραση , και την δυναμη τους θα κοψει φυλάκων πλεγματα, μιας νεας ειρήνης αρχη...!!

Απο τους διαδρόμους του Αλκατραζ θα φυγω ,και απο καρεκλες ηλεκτρικές βασανιστήρια αθωων θα κοιτω ,και η θύμηση τους μια πληγή θα ειναι η ψυχή μου μακρια ,απο τελικες λύσεις δικτατορικές μα τη σκεψη μου θε να μοιραστω με των Θυμάτων την κοκκινη κραυγή..!!

Μα οι πιο σκληρές σας φυλακες , ειναι της προπαγάνδας και της ναρκης της αποξένωσης του νου της χαύνωσις των οραμάτων ,στοχος ψυχή και θέληση να μην ειναι ποτε αυτάρκης , η δημιουργία αβουλων πειθήνιων Θυμάτων...

Καποια νυχτιά οι φυλακες σας , θα γκρεμιστούν ξαφνικα μ ενα βλεμα του Τσε Γκεβαρα ,του Γκαντι ,και του Μαντελα μια επανάσταση φαντασιας που θα οργανωθεί μυστικα ,θα σου προσταξει πολεμιστής της να γίνεις ελα.....!!!!!

20 07 10 ΣΧΟΛΙΟ ΣΤΟ ΠΟΙΗΜΑ...΄οι φυλακες ολου του κοσμου ειναι ιδιες εχουν ολες σίδερα , αλυσίδες ,κελια εχουν βασανιστές και διμιους ,εχουν πολίτικους κρατουμένους και καιροσκοπους δικτατορες ....Οι φυλακες ολου του κοσμου ειναι ο θριαμβος του αυταρχισμου και του φασισμου .Οι μεγαλιτερες ομως φυλακες ειναι αυτες της καθημερινης ,καθοδιγουμενης σκεψης και της προπαγανδας της βουλισης .Αυτες οι φυλακες συνιθιζονται πολυ στους καιρους μας , και οι ανθρωποι ειναι πια ευτιχισμενα χαυνωμενοι ,κενοι απο τον καταναλωτισμο και τον ιλισμο που κυριαρχει........!!!!!!!!!!!

Πέμπτη 15 Ιουλίου 2010

Η ΚΛΟΠΗ ΤΩΝ ΓΛΥΠΤΩΝ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ 3/5

ΤΑ ΓΛΥΠΤΑ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ...

Στα χρόνια εκείνα της τουρκοκρατίας κλεψανε απο την Ακρόπολη ,τα μάρμαρα του Παρθενώνα Τοτε που βασιλιάδες οι ξενες δυνάμεις στεψανε μετα την επανάσταση ,και του εθνους τον αγώνα..

Ο λορδος Έλγιν εκλεψε τα γλυπτά του Παρθενώνα ,κρυφα τα φυγάδευσε μια δόλια αρχαιοκαπηλία, ο Μακρυγιάννης δάκρυζε τα ματωμένα εκείνα χρόνια οι ξενοι πολίτικοι ,ρητορεβαν για μια ισχυρή φίλια !!!

Στο Λούβρο τα εκθεσανε ,μα θαρω ειναι θλιμμένα ,μακρια απο του Μεσολογγίου την εξοδο την ηρωική ,μακριά απο τον χορό των Σουλιωτισων δείχνουν προδομένα
,μακρια και απο την όψη του Γερο Μόρια τη μυθική..!

Εκεί η πέτρινη καρδια τους , ακόμη χτυπά Ελληνικά στου Μακρυγιάννη το ρυθμό ,και στου Κανάρη τα μπουρλοτα στου Παπαφλέσσα τον πολεμο τον ιερό, που εχθρους νικα στου ραγιά τον καημό για λευτεριά ,που ζήτα σαν και πρώτα..!!!

Η ματια τους σαν να ηταν θαρρώ , πέτρινα δακρυσμενη στις Μικρασιας τη σφαγή ,που οι ξένοι δυνάστες κοίταζαν ειναι η φλογα του ξεριζωμού ,της προσφυγιάς ακομη αναμμένη,λόγοι πολίτικων επαναπατρισμού, ψεύτικοι σαν των γλυπτών το γυρισμό ταζαν..!!

Στα σκοτινα χρονια του εμφιλιου οι ξενοι προστατες με λιρα και βασιλια ,την χωρα αγορασαν τοτε που εβασανιζαν διμιοι αποστατες ,τοσοι φονοι σε τοσο μικρο τοπο ,που χωρεσαν??..

Μα ειναι των γλυπτων τα μαρμαρα ,τις σαρκος σου κοματια δερμα ,αιμα ,Ελληνα μακρια ξενιτεμενα ,της Μελινας σας κοιτουν με δυναμη τα ματια ,να ερθουν παλι στον τοπο τους τα γλυπτα προσταζουν θυμωμενα....!!!!
15 07 10ΣΧΟΛΙΟ 'ειναι ενα μεγαλο πολιτιστικο εγκλημα εδω και πολλα χρονια που συνεχιζεται ...Μονο πια τα ματια της Μελινας μας θυμιζουν που και που ! αυτο το χαμενο οραμα για επιστροφη των γλυπτων στην χωρα τους.Οι αγωνες που εδωσε γι αυτο το σκοπο με την αυθεντικη Ελληνικη ψυχη της ας γινουν οδηγος μας .Ας παψουμε πια να ξεπουλαμε καθε στιγμη την πολιτιστικη κληρονομια μας !!

Κυριακή 11 Ιουλίου 2010

Ρένος Αποστολίδης (Κ. Καρυωτάκης) 1/5

Η ΑΓΑΠΗ.

Η αγάπη πάντα χαμογελα ανοίγει ουρανούς σε αβύσσους ,χωρίζει τις θάλασσες στα δυο γκρεμίζει τειχη μίσους..

Φυτεύει άνθους στην πετρα ,λαξεύει πήλινα σώματα
γιατρεύει αρρώστιες και πάθη ,γεμίζει τον κόσμο με χρώματα..!!!

Δίνει πνοή σε ενα μωρό ,λιώνει τις καρδίας το ψύχος
πόρτα Ελπίδας είναι μαγική ,είναι ο τέλειος ήχος...!!!!
01 05 05

Πέμπτη 8 Ιουλίου 2010

ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΟΝΤΑΞΗ (''ΠΡΕΒΕΖΑ''-Κ.Γ.ΚΑΡΥΩΤΑΚΗΣ)

H EIKONA TOY ΧΡΙΣΤΟΥ...

Σε κάποιο μοναστήρι παλιο και ξεχασμενο ,υπάρχει μια εικόνα του Χρίστου λενε θαυματουργη.Που όποιος τη θωρεί φευγει με βλεμα τρομαγμένο , την ξεθαψαν μετα απο οραμα απο τη βαθια γη...

Στα έτη της τουρκοκρατίας ,την κλεψαν τουρκοφονιαδες πήγαν να την καψουνε μα πεσανε ξαφνου νεκροί, μετα την εγκατέστησαν δεσπότες και γραφιάδες σε χρυσαφιά και μαλαματα μα ειχε ματιαν πικρή..

Μα ξαφνικά εχαθη ,και βρέθηκε περα στη Μικρά Ασία στις Σμύρνης την καταστροφή,στη κόκκινη σφαγη ,βρέθηκε να πλέει στα νερα του λιμανιού, στου θανατου την πανδαισία και ηταν το βλέμμα του Χριστου, δακρυσμένο και με οργή.!

Στα μαυρα χρονια της κατοχής γιατρεβε λενε στρατιώτες ,σαν την ασπάζονταν ειχαν μια αορατη ασπίδα τοτε που η χωρα στεναζε απο του εχθρου της μποτες, ηταν η εικονα του Χριστου η κρυφη τους ελπιδα..!!!

Μα στον εμφύλιο η εικονα πηρε όψη αγριωπή ,σεισμούς ,πλημμύρες προκαλουσε σα μια τιμωρία ,τοτε εξαφανίστηκε και εμεινε η σιωπη να βασιλεύει μοναχα στων ανθρώπων τη μωρία..

Τωρα ειναι πια λενε οι θρύλοι ,σε παλιο ξωκλήσι ,και πάντοτε με βλέμμα σε κοίτα γνωρίζοντας ποσο απέμεινε ,στις ζωής σου το καντήλι τις αμαρτίες σου αυστηρά που κρύβεις να μέτρα...!!!

Εσύ πιστέ που προσκινας , με περισσή υπερηφάνεια μάθε πως εμε τα αμαρτήματα ,κρίθηκαν εδω πέρα πίκρα στα αλήθεια έκλαψα , θανατου πήρα στεφάνια ,πριν έρθεις εδω αναλογίσου τη στερνή σου μέρα....!!!!!
01 07 10.
ΣΧΟΛΙΟ ΣΤΟ ΠΟΙΗΜΑ΄ Η δύναμη της βυζαντινής αγιογραφίας είναι συνυφασμένη με την ελληνικη παραδοση ,θαυματουργες εικονες υπαρχουν σε πολλα μικρα εκλησακια σε ολη την Ελλαδα και ηταν η ελπιδα των πιστων σε δυσκολους καιρους .Η κατανοηση του θεου περνα μεσα απο την αποδοχη του μεταφυσικου και την αυτογνωσια μας.Η παρουσια του θεου ειναι που κρινει και διαχωριζει τις πραξεις μας σε καλο και κακο.! Γιατι οπως επισιμανε και ο ΝΤΟΣΤΟΓΙΕΥΣΚΙ ''ΑΝ ΣΚΟΤΩΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΘΕΟ ΤΟΤΕ ΟΛΑ ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ''' !!!!

Τρίτη 6 Ιουλίου 2010

ΠΡΑΣΙΝΗ ΓΡΑΜΗ..

Τιμή πρεπει στους ήρωες που σημαίες υπέστειλαν δημίων και τυράννων αιμοσταγών
μυνιματα ελευθέριας και αντίστασης στειλαν ,για αγαπης ειρήνης κοσμικών αλαγων..

Στην Κύπρο την μαρτυρική σκαρφάλωσες , ψηλα στον εχθρικο σημαιας ιστο
την νιότη σου σε μια θυσία κατανάλωσες δωσμου απο του φωτος σου
τη μαγκια να λουστο.

Το στερνό τσιγαρο σου φλογιζε τη καρδια ,ειχε κατι η οψη σου απο ηρώων πολεμικά αγαλματα ,ετσι καθως σου κλεβαν της ζωης τα κλειδιά στην αγρια νυχτα του κοσμου εκει στα διχοτομημένα χαλασματα...

Αναντρα πεντε σφαίρες δεκτικές στο στήθος και μια στου μυαλού σου την άγρυπνη λευτεριά ,ο κοσμος σκοτείνιασε και εκεινος ο γκριζος λυκος μια ακομη θανατου κατοχης μαχαίρια...!!

Οι δολοφόνοι παντα κοβουν αγγέλων φτερα οι τυραννικές σημαίες κατεβαίνουν με αυτοθυσία , ποτάμια βάφονται απο αιμα ηρώων πορφύρα και οι πραξεις τους, τους οδηγούν προς την αθανασία..

Σαν μεταλαβω του καπνου σου, το τσιγαρο το στερνο
θα γινω ενας εθισμένος της ελευθέριας καπνιστής
πράσινες γραμες και συνορα ,καταλυοντας τα θα προσπερνω
σε ιστους θα αναριχομαι ,ενας ακομη της πατριδας πολεμιστης....
01 07 10

ΣΧΟΛΙΟ ΄¨αυτη η εικονα του αντρα με το τσιγαρο που ανεβαινει στον ιστο για να κατεβασει την τουρκικη σημαια με εχει συγλκονισει βαθια ,εχει στειχιοσει μεσα μου και παντα ενα ριγος με διαπερνα οταν τη βλεπω . ο μονος τροπος να την ξορκισω και να καταγκειλω αυτον τον ποταπο και αδικο φονο ηταν αυτο το ταπεινο ποιημα . ειναι και ενας μικρος φορος τιμης στους ξεχασμενους απο το κρατος ,αλλα οχι και απο τη μνημη μας δολοφονιμενους ηρωες !! οραματιστες μιας ουτοπιας......!!!
ΔΟΛΟΦΟΝΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΙΜΟΡΗΘΙΚΕ ΓΙΑ ΤΟ ΦΟΝΟ..]